RFID Nedir?
Radio Frequency Identification (RFID) “Radyo Frekanslı Tanıma” canlıları ya da nesneleri radyo dalgaları ile tanımlamak için kullanılan teknolojilere verilen genel isimdir.Birçok tanımlama çeşidi bulunmasına rağmen en yaygın olarak kullanılan; bir canlıyı ya da nesneyi tanımlayan, bir antene bağlanmış mikroçip (RFID Etiketleri) içine kayıt edilmiş kimlik numarasının antenlere aktarılması, çipin tanım bilgisini okuyan antenin elde ettiği sinyalleri bir okuyucuya iletilebilmesi ve okuyucunun da RFID etiketinden aldığı radyo dalgalarını dijital bilgiye dönüştürerek bilgisayar sistemine aktarması ile süreci tamamlayan yapının tamamıdır.
Sıkça Sorulan Sorular
RFID cihazlarının sağlığa zararlı olup olmadığı konusu etiket ve antenler ile ilgili değil, okuyucuların ürettiği çıkış güçleri ile ilgilidir. UHF RFID okuyucular için Ülkemizde EIRP standartında çalışmakta olup (reader güç çıkış + anten kazancı) – kablo kaybı formülü ile max 2W kadar çıkış yapabilirler.
RFID başta parakende sektöründe olmak üzere, tekstil ve lojistik yönetiminde aktif olarak kullanılmaktadır.
RFID etiketlere sahip araçların otopark girişlerinde sistemlerimiz password kontrolü yapmakta ve kopya etiketlere karşı güvenlik sağlamaktadır.
Hızlı Geçiş Sistemi, Site girişi çıkışlarında, Kapalı otoparklarda, şirket otoparklarında güvenli ve hızlı bir geçiş sağlayan; özellikle giriş çıkışları kontol altına almak amacıyla hazırlanmış UHF RFID teknolojisi temelli bir OGS (Otomatik Geçiş Sistemi) çözümüdür.
Etiket, otomobil ve benzeri araçlarda araç ön camının sürücü tarafındaki üst köşesine jip, minibüs, otobüs vb. gibi daha yüksek araçlarda ise araç ön camının sürücü tarafındaki alt köşesine içten yapıştırılmalıdır. Etiketin yapısında mikroişlemcili bir elektronik devre bulunduğundan yapıştırma esnasında etiketin katlanması ve bükülmesi sebebiyle bu devrenin hasar görmemesi için azami dikkat gösterilmelidir.
UHF RFID etiketler Anten ve UHF etiket çipinden oluşan bir sistemdir. Etiketler monte edileceği yüzeye göre farklılık gösterir.
RFID 1960’larden beri varolan kendisini özellikle Amerikan savunma sanayisinde kanıtlamış bir teknolojidir. Günümüze kadar çok pahalıydı ve kurumsal uygulamalarda çok kısıtlı kullanılıyordu. Artık bu değişti, RFID etiketlerinin fiyatları şu anda birçok proje için kabul edilebilir seviyelere inmiş durumdadır.
Büyük fark; barkod teknolojik anlamda “line-of-sight” yani barkod etiketi ile barkod okuyucusunun bir şekilde birbirlerini görmeleri olarak tanımlanır. Bu yüzden kullanıcılar tarayıcıyı barkoda tutup okutmak zorundadır. RFID etiketleri RFID okuyucunun menzilinde olduğu sürece okunabilir. Özellikle yoğun çalışılan ortamlarda RFID aynı anda onlarca hatta yüzlerce ayrı ürünü okuyabilmektedir. Barkod ile bu pek mümkün değil. Ayrıca standart barkodlar sadece üreticiyi ve ürünü tanımlar, nesnenin kendisini tanımlamazlar. RFID’de ise etikete ürüne ait bir çok bilgi tanımlanabilir.
Barkod kendini ispatlamış, dezavantajları olsa da bugün birçok kurum tarafından kullanılmakta olan bir teknolojidir. RFID, barkodun yaptığı herşeyi yapabilir ama barkod RFID’nin imkan verdiği çoğu şey için yetersizdir. Buna rağmen barkod hayatına devam edecek gibi gözüküyor.
RFID teknolojisi süreç takibinden depo yerleşimine kadar pek çok alanda yararlı olabilir. Yoğun çalışılan ortamlarda RFID aynı anda onlarca hatta yüzlerce ayrı ürünü okuyabilmektedir. Ayrıca idari hataları, barkod tarama sırasındaki işçilik kayıplarını, şirket içi hırsızlığı, sevkiyat hatalarını ve stok düzeyindeki hataları azaltmaktadır.
RFID “ Radio Frequency Identification” sistemi antene sahip kart üzerindeki etiket ve antene sahip okuyucudan yayılan elektromanyetik dalgaları algılar. Algılama işlemi gerçekleştikten sonra mikroçip harekete geçer ve dalgalardan gelen veri entegre üzerinde modüle aktarılır
RFID etiket ve okuyucuları iletişim kurabilmek için aynı frekansa ayarlanmalıdır. RFID sistemleri çok sayıda farklı frekans kullanmakla beraber, en yaygın olanları düşük frekans (LF) 125–134 kHz, yüksek frekans (HF) 13.56 MHz ve ultra yüksek frekans (UHF) 860–960 MHz ve süper yüksek frekans (SHF) 5.8 GHz dir. Ayrıca 2.45 GHz (mikrodalga) da bazı uygulamalarda kullanılmaktadır.
RFID çiplerin kendilerinin tekil bir kimlik kodu vardır (unique ID code) ve içine tanınmak istenen nesnelerle ilgili her türlü bilgi kaydedilebilir. RFID çiplerin bellek kapasiteleri uygulamaya/ihtiyaca göre belirlenebilmektedir. Nesnelerin ismi, ürün kodu, vb bilgiler en fazla 1K seviyesinde bellek kapasitesiyle çözülebilmektedir. Yüksek bellek kapasitesi, nesne hakkında çok fazla bilgi yüklenmek veya uygulamaya bağlı olarak nesneleri izleme veya takip bilgilerinin sürekli kaydedilmek istendiğinde gerekli olmaktadır. Fakat yaygın olarak 96 bit seri numarası alabilen basit etiketler kullanılır. Bu basit etiketlerin hem üretimi kolaydır hem de maliyeti düşük olduğu için tek kullanımlık olarak kullanabilirler.
Enerjiyi alma yöntemine bağlı olarak, etiketler aktif, pasif ve yarı pasif olmak üzere üçe ayrılır. Aktif RFID etiketleri bir verici ve bir güç kaynağına sahiptir. Güç kaynağı mikroçipin devrelerini harekete geçirerek, okuyucuya sinyal gönderilmesini sağlar. Pasif etiketler güç kaynağına sahip değildir. Elektromanyetik dalgalar göndererek etiketin antenini uyaran okuyucudan güç alırlar. Yarı pasif etiketler ise çipin devrelerini harekete geçirmek için güç kaynağı kullanırken, iletişim kurmak için okuyucudan uyarı alırlar. Aktif ve yarı pasif etiketler uzun aralıklarla takip edilmesi gereken yüksek değerli varlıklar için kullanılırlar ve pasif etiketlerden daha pahalıdırlar.
RFID etiketlerin okunma mesafesi birçok etkene bağlıdır: Operasyonun sıklığı, okuyucunun gücü, diğer RF araçlarıyla çakışma vs. Genelde düşük frekanslı etiketler 35 cm. ve daha az uzaklıktan okunabilir. Yüksek frekanslı etiketler 1 metreden, UHF etiketler ise 3-7 metreden okunabilir. Daha büyük uzaklıklar gerektiğinde, aktif etiketler kullanılarak 100 metrelere ulaşılabilir.
Çoğu pasif RFID etiketi okuyucudan gelen dalgaları geri yansıtır. Enerji toplama, okuyucudan gelen enerjinin bir an için tutulması ve farklı frekansta okuyucuya geri gönderilmesi tekniğidir. Bu teknik pasif etiketlerin performansını önemli ölçüde arttırabilir.
Radyo dalgaları çok yüksek frekanslarda metalde seker ve su tarafından emilir. Bu metal veya yüksek su içeren ürünlerin takibinde problem yaratır, ancak iyi bir sistem tasarımı ve mühendislik çalışması bu problemi ortadan kaldırabilir. Düşük ve yüksek frekanslarda ki etiketler su içeren ve metal olan ürünlerde daha iyi sonuç verirler. Aslında metal otomotiv parçalarının, ilaç şişelerinin ya da içinde sıvı bulunan kutuların takibi için RFID etiketlerinin kullanıldığı uygulamalar vardır.
RFID okuyucular elle taşınabilir, araca monteli ve sabit olmak üzere 3 çeşittir. Etiketlerin kodlarının ve içinde kayıtlı bilgilerin okunup sisteme iletilmesi görevini görürler. Okuyucular da çiplerin sahip oldukları standartlara (ISO 14443, ISO 15693 gibi) göre çalışmaktadır. RFID okuyucunun okuma kapasitesi; çipin frekansına, gücüne, RFID etiketin aktif veya pasif olmasına, antenin hassasiyetine, ortamda sıvı veya metal olup olmamasına gibi birçok etkene bağlıdır. Okunup yazılabilen etiketlerde okuma kapasitesi genelde yazma kapasitesinden daha yüksektir. Aktif RFID çipler de pasif RFID çiplere kıyasla daha geniş kapsama alanına sahiptir.
Birbirine yakın konumda birden fazla okuyucu kullanıldığında, birbirleriyle çakışmalarını önlemek için kullanılan moddur. Okuyucular belli frekans aralığında farklı kanallar arasında sekerler (Amerika’da 902 MHz ile 928 MHz arasında) ve bir kanalı kullanmadan önce bir sinyali algılayabilirler. Eğer diğer okuyucunun kanalı kullandığını algılarlarsa, bu okuyucu ile çakışmamak için diğer kanala geçerler.
RFID yazıcıların da okuyucular gibi sabit ve taşınabilir modelleri bulunmaktadır. RFID yazıcılar, etiketlerin içindeki çiplere bilgi kaydedilmesinde, bilgilerin okunmasında ve güncellenmesinde kullanılırlar. Masaüstü, dizüstü ve el bilgisayarlarına kablolu veya kablosuz bağlanabilmektedirler. RFID etiketin içindeki çipe bilgi kaydetmenin yanında, etiketi de basan RFID yazıcılar da bulunmaktadır.
Öncelikle “www.kariyer.net” üzerindeki ilanlarımızı kontrol edip aktif ilan yok ise “ik@takipsan.com” adresinden CV' nizi mail ile iletebilirsiniz.